Krzaki malin rodzą przede wszystkim przepyszne owoce, ale również liście, które zawierają garbniki, witaminę C i flawanoidy. Herbatkę należy przygotować z półtora łyżeczki suszu i szklanki zagotowanej wody; powstanie wówczas tzw. napar.
Susz zalany wrzącą wodą przykrywamy np. talerzykiem i pozostawiamy na około 15 minut do zaparzenia. W tym czasie liście oddadzą do wody wszystkie cenne właściwości. Herbatka ma łagodny smak, delikatną woń, a kolor może przybrać od zielonego po brązowy. Kolor herbatki zależy od pory roku w której liście były zrywane. Polecamy picie naparu o każdej porze dnia. Napar możemy łączyć z miodem wielokwiatowym, cytryną, imbirem, sokami - wszystko zależy od Waszej kreatywności i od tego, jaki smak chcecie uzyskać. Herbata posiada właściwości przeciwzapalne, rozkurczające i ściągające dlatego zaleca się ją pić przy przeziębieniach, biegunkach i bólach gardła.